tak czytam o tych spotkaniach...dlaczego spoty nie odbywają się np w piątkowe popołudnia? a najlepiej niedzielne środa to chyba najgorszy dzien bo dopiero połowa tyg..na dodatek niektórzy pracują do 20 tak jak ja..wiec u mnie zostaje tylko niedziela...może byli by chętni na niedzielne spotkania...ci którzy nie mogą w środy,bo z chęcią przy tymbarku po gadał by w miłym towarzystwie..
[O1] Zakodowane kluczyki nie działają, brak podwójnego ryglo
Zwiń
X
-
[O1] Zakodowane kluczyki nie działają, brak podwójnego ryglo
Odpaliłem w końcu moją Skodzinę po dłuższym postoju na naprawę (tłok spotkał się z zaworem). Auto kilka miesięcy nie miało podpiętego akumulatora.
Akumulator włożony, auto odpalone i problemy:
- nie działa zamykanie i otwieranie auta z pilota (pilot w kluczyku, dwuprzyciskowy, oryginalny),
- nie działa funkcja zamykania i otwierania okien z kluczyka (przekręcenie i przytrzymanie w zamku),
- auto można zamknąć i otworzyć z kluczyka w zamku (centralny działa, tzn. otwiera i zamyka wszystkie drzwi) ale nie działa podwójne ryglowanie, tzw. SAFE (nie można wtedy otworzyć drzwi od środka). Po zamknięciu nie miga dioda w drzwiach kierowcy.
Oczywiście wszystkie te funkcje wcześniej działały.
Oczywiście piloty zakodowałem w sterowniku, w Blokach Pomiarowych, kanał 013 rozpoznaje kluczyki, algorytm i podaje numer zaprogramowanego kluczyka.
Auto Skoda Octavia I rocznik 2000 (tzw półlift, zmieniona góra deski na czarną, dół szary). Moduł komfortu nr 1J0 959 799 AH generacja 2,5.
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.O1 SLX AHF
-
-
EdKris, skoro piszesz o tym że sprawdziłeś w bloku 13 czy pokazuje kluczyk , sprawdź czy są jakieś błędy w module komfortu bo może jest przyczyna w nim, oświetlenie wewnatrz działa normalnie czy też jest problem?? a próbowałeś włożyć kluczyk w drzwi i zamykając wcisnąć i przytrzymać przycisk od zamykania i odwrotnie z otwieraniem ??,
może problem lezy w zasilaniu moduł lub przełamanym przewodzie w wiazce , podłącz kompa i sprawdź błędy .ok
pozdroBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
EdKris, posiadasz 1 czy 2 kluczyki ?? jak dwa to sprawdź czy drugi działa prawidłowo, w tych pilotach często siada elektronika , miałem przypadek na sobie po całym dniu jeżdżenia podjechałem pod dom i zamknąłem auto z pilota , po przyjściu niestety już nie działał choć dioda na nim migała , poszedłem po drugi pilot i nim dopiero otworzyłem auto za pomocą pilota.okBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
Komentarz
-
-
Ewentualnie uruchom sobie adaptację kluczyków. Nie napiszę ci jak to się robi, ale na naszym forum znajdziesz instrukcję. :wink:
Jak mi się rozsypał moduł komfortu, to też miałem podobny kłopot.
Adaptacja odbywa się bez żadnego przyrządu, tylko musisz mieć sprawny zamek i oba kluczyki przy sobie.
Po tej akcji wszystko wraca do normy.
Użyj szukajki, a znajdziesz opis jak to się robi.O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Próbowałem już "mechanicznego" dopasowywania kluczyków. Czyli wkładanie do zamka, kręcenie, naciskanie guzików w różnych kombinacjach. Żadnej reakcji.
Posiadam 2 kluczyki. Oba mogę "dodać" przez Vag-Com-a. Jak pisałem wcześniej są później widoczne w sterowniku. Ale nie działają.
Immobiliser działa, auto mogę odpalić z obu kluczyków.
Według mnie objawy są powiązane, tj. nie działa zamek z pilota, brak domykania szyb i funkcji SAFE. Wszystkie tyczą się jednego problemu. Tylko nie mogę znaleźć rozwiązania....
I żeby uprzedzić - baterie wymienione :PO1 SLX AHF
Komentarz
-
-
A alarm jakiś masz?O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Spróbuj dorwać od kogoś moduł komfortu i jego zaprogramuj w klasyczny sposób.
Mój odmówił posłuszeństwa w najmniej spodziewanym momencie i musiałem wybijać szybę, bo zamka nigdy nie używałem ops:
Moduł siedzi pod kierą, za włącznikiem świateł tak z grubsza... Do odkręcenia 7 albo 8 śrubek na torxa 20
A no i jeszcze są chyba 3 różne modele modułów, więc upewnij się co masz u siebie.
A, jeszcze jedno, który masz rocznik szkodnika?
Pytam, bo może jakieś druty szlag trafił :|O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Rocznik 2000.
Wypnę może moduł komfortu i podepnę znowu. Kiedyś miałem problem z modułem climatronic-a, ciągle pokazywał jedną temperaturę. Wypiąłem, przy okazji przeczyściłem, podpiąłem i działa.
Na chłopski rozum - coś mu się w tym module podwiesiło. Bo skoro piloty w kompie widzi, a nie reaguje i dodatkowo szyby z kluczyka i podwójne ryglowanie nie działa.
Dam znać czy pomogło.
Oczywiście dalej czekam na ewentualne sugestie.O1 SLX AHF
Komentarz
-
-
Mój też widział piloty, tylko nie był w stanie ich zaprogramować prawidłowo :roll:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki zapala się oświetlenie wewnętrzne?DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
EdKris, rozłącz akumulator odczekaj 15 minut i spróbuj ponownie zakodować komfort metodą kluczyków w drzwiach. Wygląda na to, że w komfort zgubił informacje o kluczykach. jak to nie pomoże, podłącz kompa i zobacz czy w komforcie masz zaznaczone kluczyki ze sterowaniem centralnym zamkiem.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Moduł komfortu zakodowany na 04097.
Kluczyki - adaptacja, najpierw kanał 00 wartość 0 (zerowanie). Potem kanał 01 i liczba kluczyków (próbowałem z jednym kluczykiem i z dwoma). Efekt za każdym razem ten sam. W Blokach pomiarowych kanał 013 numer kluczyka wskazuje prawidłowy, synchronizację, algorytm - wszystko OK. A pilot dalej nie działa.
Dziwi mnie, że nikt nie zwraca uwagi na niedziałające funkcje SAFE i domykanie szyb. A to według mnie jest klucz do rozwiązania problemu. Te funkcje też są realizowane przez moduł komfortu. Dlatego podejrzewam, że moduł jest uwalony. Zamówiłem już na wymianę. Dam znać o efektach.O1 SLX AHF
Komentarz
-
-
Samochód na pewno nie jest przerobionym anglikiem, 100 % niemiec :wink:
Co to znaczy, że są pochodną działania centralnego?
Według mojej wiedzy za działanie domykania szyb, funkcji SAFE, działanie pilotów odpowiedzialny jest moduł komfortu. Centralny zamek realizowany jest przez inny moduł (po odpięciu komfortu centralny działa).
Chyba, że masz na myśli to, że jak nie działa centralny to nie działają wymienione przeze mnie funkcje. Ale jak pisałem centralny działa, więc trop błędny.O1 SLX AHF
Komentarz
-
-
EdKris, podmieniaj moduł...O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
EdKris, dioda SAFE miga niezależnie czy zamykasz z pilota czy z kluczyka auto , jeśli tak nie jest to coś jest nie tak albo z zamkiem albo z modułem.Był ATD 101KM 240NM a teraz jest
Komentarz
-
-
ROBAL_26 dioda SAFE miga tylko wtedy, kiedy centralny jest zamknięty w funkcji SAFE, czyli podwójne ryglowanie, nie da się otworzyć od środka.
A zamknąć tak można i z pilota i z kluczyka, więc tu pełna zgodność
Jak pisałem, moduł zamówiony i czekam...
[ Dodano: Czw 31 Sty, 13 13:57 ]
Dziś przyszedł moduł. Oczywiście kluczyki dodałem, w blokach pomiarowych są widoczne.
Niestety ten sam problem, takie same objawy.
Teraz nie wiem, czy drugi moduł jest tak samo uszkodzony jak pierwszy, czy coś innego jest uszkodzone, czy też może myszy jakieś kable zjadły....
Chociaż kable chyba są OK, bo centralny zamyka i otwiera, elektryczne szyby działają...
Będę wdzięczny za pomoc, bo niby mała rzecz, ale denerwująca - szczególnie otwieranie kluczykiem :evil:O1 SLX AHF
Komentarz
-
-
No to ciekawa sprawa :|
Uszkodzony identycznie moduł, to raczej małe prawdopodobieństwo, więc przyczyna raczej jest w czymś innym.
Rozumiem, że moduł, który podmieniłeś, jest z takimi samymi wyprowadzeniami / oznaczeniem...
Jeśli w blokach pomiarowych kluczyki są widoczne, to sprawdź jeszcze, czy / jakie są odczyty przy naciskaniu przycisków w kluczykach. Bo to, że je widzi, nie znaczy że prawidłowo na nie reaguje.
Po testach daj znać jakie wyniki.
No i chyba czas dokładniej się przyjrzeć kablotece...O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
Komentarz